Morsko prase / Hrčak / Kunić

Kućni ljubimci – Morsko prase, Hrčak, Kunić

 

 

Jesmo li prave životinje za vas?

Idealni kućni ljubimci za decu u školskom uzrastu. Druželjubivi, komunikativni, znatiželjni, veseli i dragi koji će retko ogrebati ili ujesti vlasnika.

Morsko prase: Životni vek je 4 – 8 godina.Vrlo tiha životinja,koja ide na spavanje kad i vi i budi se kad i vi (samo vas budi  kad je gladan).

Hrčak: Životni vek im je 2 – 3 godine. Aktivni noću a danju spavaju.

Kunić: Životni vek  im je 10 godina.

.

 

Odakle dolazimo?

Morsko prase: Poreklom su iz centralnog dela Južne Amerike. U 16 veku Španci ih prenose u Evropu gde posteju omiljeni kućni ljubimci. Dobio je ime morsko prase jer je donešen preko mora i javlja se kao prase.Osnovne podele: Kratkodlaki mekane dlake, svilene dlake i duge dlake.

Hrčak: Poreklo zavisi od rase.Osnovne rase su: sirijski ili zlatni hrčak(Sirija), ruski hrčak (centralna Azija,severna Rusija,Mongolija), kineski hrčak (Mongolija i severna Kina) i sibirski hrčak (istočni Kazahstan, severozapadna Rusija).

Kunić: Poreklom iz jugozapadne Evrope (Pirinejsko poluostrvo) i severozapadne Afrike. Prvi su ih pripitomili Rimljani. Postoji mnogo rasa a najpopularnije su razne rase patuljastih i malih kunića (ovnoliki, hermelin, rex, angora).

 

Gde volimo da živimo?

Ove životinje su prilično aktivne i zahtevaju  mnogo prostora. U samom kavezu potrebno je obezbediti mesto za spavanje, posudu za vodu i hranu, dodatni prostor za kretanje, razne vrste igračaka za glodare. Dno  treba da bude posuto sa piljevinom koja se svakodnevno čisti da bi se izbegli neugodni mirisi i pojava bolesti. Piljevina dobro upija i delimično neutrališe miris mokraće. Jednom nedeljno treba detaljno očistiti kavez. Mesto na kojem će biti kavez mora biti zaštićen od direktne topline sunca i radijatora, promaje, naglih promena temperature, dima cigareta. Buka je još jedan faktor koji treba izbegavati. Moramo ih svaki dan puštati da izađu iz kaveza po stanu ili nekom napolju ograđenom prostoru. Kad provode vreme van kaveza treba obratiti pažnju na električne kablove ili otrovne biljke. Sigurnije će se osećati ako je kavez na nekom stabilnom i višem mestu.

Životni prostor za morskog praseta treba da bude najmanje 120 x 60 cm i da nije niži od 50 cm.

Životni prostor za hrčka treba da bude najmanje 60 x 50 x 40 cm.

Životni prostor za kunića treba da bude  najmanje 120 x 60 cm i da nije niži od 50 cm.

.

Kako sa mnom postupati ?

U početku će biti plašljivi i suzdržani. Pustite ih da se prilagode na novu sredinu,ljude i mirise. Pre nego što pokušate da ih stavite u ruke, važno je da nekoliko dana razgovarate sa njima. Onda stavite u ruku omiljenu grickalicu i mozete ih  nežno uzeti i maziti. Morate voditi računa kako ih držite a posebno deca, da vam ne bi ispali i povredili se.

Morsko prase se nosi tako što se jednom rukom uhvati ispod stomaka, dok se drugom rukom pridržava da ne bi pao i mazi po glavi i leđima. Za maženje je uvek raspoložen ali ne podnosi da se mazi po stomaku ili nogama. Okretanje na leđa za njega predstavlja traumu.

Hrčak se u ruke stavlja tako da je obuhvaćen obema šakama. Znaju da budu jako brzi,zato sa njim, u početku dok ne steknete osećaj kako ga držati u rukama, budite jako oprezni.

Kunić voli da se mazi  i bilo bi dobro da ga od malena što više držite u rukama ili u krilu. Nikako ne vole da se podižu za uši ili kožu iza vrata, jer ih to puno boli i povređuje, nego jednom rukom ispod donjeg dela tela a drugom ispod grudi. Uvek moraju imati oslonac jer se tako osećaju sigurnije.

Ovaj kavez nije dobar jer za životinje nema skrivenog mesta gde bi mogle da se povuku

 

Šta rado jedemo?

Osnovna hrana im je seno, koje možete davati u neograničenim količinama. Vrlo je važno da im je sveža voda uvek dostupna. Uz seno, u posudici treba da imaju mešavinu gotovih semenki  i svakodnevno sveže i oprano voće (banane, pomorandže, jabuke, kruške, breskve, lubenice...) i povrće (kupus, brokoli, maslačak, šargarepa, blitva, krastavac, paradajz...). Ostatke ljudske hrane, razni slatkiši i šećer štetni su za zdravlje ovih životinjica. Zato im to nemojte davati iako traže. Uvođenje novih namirnica uvek treba da bude postepeno, naročito kod mlađih jedinki.

Kako su morski prasići velike izjelice, treba paziti na količinu hrane koju im dajete kako ne bi došlo do preterane težine. Količina gotove hrane  bila bi 1-2 velika kašika dnevno.

Dnevna količina kupovne mešane hrane za sirijskog hrčka je oko jedna velika kašika a za kineskog hrčka oko jedna velika kašičica.

 

Održi nas fit i zdravim

Zdravo morsko prase, hrčak i kunić imaju: suvu njuškicu, uredno i sjajno krzno, bistre oči, živahni i puno se kreću. Zube i nokte treba redovno kontrolisati i povremeno seći. Takođe potrebno  je četkati dugodlake životinje da bi se skinula suvišna dlaka, da se ne ućeba i da se izmet nelepi na dlake. Vrlo je bitno da uvek imaju komadiće drveta (jasen, lipa, jabuka) za redovno trošenje zuba. Kamen za glodare služiće za trošenje zuba i kao izvor minerala. Ukoliko primetite da vaš ljubimac ima proliv, nema apetita, kašljuca, previše se češe, treba se hitno obratiti veterinaru.

.

 

Zdravlje

Vaši ljubimci su zdravi kada:

  • živahni su i imaju dobar apetit
  • oči im nisu suzne i krmeljave
  • zubići i nokti im nisu predugački
  • imaju  suv nosić
  • dlaka im sjajna i miriše na sveže seno ili slamu
  • nema otoka ili vidljivih povreda

 

Razmnožavanje

Morsko prase: Mužjaci su spremni za parenje sa 60 dana, a ženke sa 28 – 35 dana. Trudnoća traje 59 – 72 dana a na svet dolazi 2 – 5 mladih. Čim se izlegu, imaju otvorene oči i dlaku. Sisaju 2 – 3 nedelje. Razmnožavaju se 4 – 5 puta godišnje.

Hrčak: Hrčak se razmnožava brže od svih ostalih sisara. Ženke se mogu razmnožavati već od šeste nedelje. Trudnoća traje oko 16 dana. Okoti prosečno 6 mladunaca, mada je moguće do 15 mladunaca. Oči mladunaca se otvaraju nakon 10 – 15 dana. Nakon 4 meseca mladunci se mogu odvojiti od majke, a nakon 3 meseca potpuno su odrasli. Bitno je napomenuti da se ne preporučuje držanje sirijskih (zlatnih) hrčaka zajedno,dok je kod ostalih moguća zajednica.

Kunić: Ženka nosi mladunce 28 – 31 dan. U jednom okotu na svet dođe do 8 mladunaca, a rađaju se goli i slepi. Ženka doji do 3 nedelje. Ženke i mužjake koje ne nameravamo da parimo najbolje je kastrirati/sterilisati.

 

Volim li društvo?

Morsko prase: Vole društvo i bilo bi idealno da su u kavezu najmanje dvoje. Najlakše je kad ih nabavite dok su mali. Dve ženke će se uvek dobro slagati,ali dva mužjaka će  u odraslom dobu  poćeti dan se bore jedan protiv drugog, pri čemu se mogu povrediti. Ukoliko je mužjak kastriran,dozvoljene su sve kombinacije.Zajednički život se kunićem nije idealan zbog razlike u ponašanju.

Hrčak: Sirijski hrčak je samotnjak i voli da bude sam. Kineski, sibirski i ruski hrčci vole da žive u paru.

Kunić: Imaju ukorenjen nagon za društvom.Odlično se slažu jednako mužjak i ženka i parovi istog pola, ali samo ukoliko su kastrirani. U suprotnom znaju da budu agresivni. Kunić se dobro slaže sa svim drugim vrstama kućnih ljubimaca, osim morskog praseta.

 

Jezik morskih prasića

Najčešći zvuk je pištanje tj. skvičanje. Ukoliko je tiho i meša se sa nekom vrstom gugutanja i mrmljanja želi da vam kaže da je srećno i zadovoljno. Ako više liči na vrisak ono je usamljeno. Zvuk koji liči na skvičanje prave svinje i izuzetno je glasno znači da ga nešto boli da je uplašen ili „umire“ od gladi. Škrgutanje i šištanje  zubima obično izražavaju ljutinu ili ako su u pitanju dva mužjaka rivalstvo.

 

Morsko prase, hrčak, kunić i deca

Ukoliko imate malo dete nije preporučljiva kupovina ovih malih životinja.Deca nekad mogu da budu prilično okrutna prema životinjama ili se u igri zaborave.Kod nešto starije dece važno je da pre kupovine porazgovarate o budućem ljubimcu. Da nauče kako treba da se brinu  i postupaju prema njima.Jer životinje nisu igračke, to su nežna živa bića koja imaju ista osećanja kao i mi.