Ptice

Kućni ljubimci - Kanarinci i Papagaji

 

.

 

 

Jesmo li prave životinje za vas?

Kanarinci i papagaji su pored mačke i psa, najzastupljeniji kućni ljubimci na svetu. Idealni za decu iznad 8 godina. Vrlo su pitoma, živahna i znatiželjna bića. Ukoliko im poklonite puno pažnje i strpljenja,  lako će se pripitomiti.

Kanarinac: Očekivani životni vek 12 – 18 godina.

Papagaj - tigrica: Životni vek im traje između 10 – 14 godina.

.

 

Odakle dolazimo?

Kanarinac: Kako mu samo ime kaže,  kanarinac dolazi sa Kanarskih ostrva, gde su ga pre 500 godina prvi uočili i odomaćili Španci. Od 17. veka Italijani, Englezi i Francuzi počinju sa odgajanjem i ukrštanjem različitih vrsta kanarinaca, tako da danas u svetu postoji oko 320 različitih vrsta kombinacija boja.

Papagaj – tigrica: Domovina tigrica je Australija, gde živi u velikim i bučnim jatima sredinom 19. veka  dovedena je u Evropu, gde ubrzo postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako je originalno u prirodi u zelenoj boji, dugogodišnjim uzgojem dobijene su mnoge interesantne boje: žuta, plava, bela, siva.

.

 

Gde volimo da živimo?

S obzirom da ptice  nisu stvorene da žive u malim kavezima, omogućite im što veći prostor za život i kretanje. Nemojte kavez da držite na suncu, promaji ili blizu klimatskih uređaja, u kuhinji, kod velikih isparavanja. Sa zalaskom sunca kavez prekrijte kako bi i vi i oni imali mir. U kavez im stavite pojilicu, hranilicu, prečke (grane od breze ili vrbe), razne igračke (zvončići, merdevine, ogledalca, ljuljačke) ali i omogućite da imaju dovoljno prostora za lete. Trebali bi dnevno da nekoliko sati lete van kaveza. Prilikom puštanja, proverite da li su vrata i prozori zatvoreni. Kad je lepo vreme uživaju da budu napolju,  ali je važno da kavez postavite na neko više mesto, zaštićeno od pasa i mačaka.  Za pranje kaveza nemojte da koristite deterdžente, nego vruću vodu i li posebna sredstva namenjena za dezinfekciju kaveza. Ako se kavez često premešta, ptica počinje da se oseća nesigurno.

.

 

Kako sa nama postupati?

Vrlo je važno da prve dve do tri nedelje ostanu u kavezu, kako bi se prilagodili na novu sredinu. Za ovo vreme možete pridobiti njihovo poverenje dajući im hranu iz ruke. Posle tog perioda možete ih svakodnevno puštati iz kaveza. Nazad ćete ih lako privući ako u kavez stavite njihovu hranu. Svakako bi trebalo da im nabavite društvo ukoliko ćete dnevno biti manje od 5 sati kod kuće. Jer ptice su društvena bića i navikle su da žive u velikim jatima. Obožavaju da se kupaju ili tuširaju, pa im stalno  priuštite  kupanje u posudici sa mlakom vodom ili prskanje prskalicom za cveće.

Kanarinac: Kanarinci ponašanje i druželjubivost pokazuju drugačije od papagaja, ali se i oni mogu pripitomiti i pušteni mogu da slete na rame vlasnika ili na sto. Vole vizuelni kontakt sa ljudima ali baš ne vole da se diraju. Pričanje i zviždanje su dovoljni za komunikaciju sa vašim ljubimcem.

Papagaj – tigrica: Tigrice mogu da nauče i oponašaju ljudski govor i razne druge zvukove a to zavisi o karakteru ptice kao i od vaše upornosti i strpljenja. Obožava da se mazi i može da se nauči da vam sleti na rame, ruku ili glavu.

.

Izgled kaveza za male stanove

 

 

Šta rado jedemo?

Ptice nisu zahtevne što se tiče hrane: gotova mešavina semenki, voće (jabuke, banane, kruške, breskve...), povrće (blitva, spanać, paradajz...), tvrdo kuvano jaje. Sveža voda uvek mora biti dostupna. Ponudite im i  mineralni kamen i obavezno sipinu kost.

 

Održi nas fit i zdravim

Ukoliko primetite smanjen apetit i gubitak težine,da ptica sedi na dnu kaveza, iscedak iz nosa ili očijiu, kijanje, nakostrešeno perje, promenjen izmet, naduvena obavezno posetiti veterinara.

Ptice menjaju perje jednom do dva puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo  naporan period i ishranu je tada potrebno pojačati vitaminsko – mineralnim dodatkom. Vrlo je važno za zdravlje Vaših ptica svakodnevno puštanje iz kaveza.

 

Zdravlje

Kanarinci i papagaji su zdravi kada:


- oči nisu suzne i širom su otvorene
- perje je čisto i uredno
- nema promene u boji i konzistenciji izmeta
- imaju čiste i suve nozdrve
- kandže nisu predugačke
- nema vidljivih otoka, niti povreda
- živahni su i imaju dobar apetit

.

 

Razmnožavanje

Kanarinac: Spremni su da se razmnožavaju  leti tek  kad dan traje bar 12 sati. Ženka izleže do 8 jaja (u proseku 4) pa se posle 14 dana izlegu ptići. O njima se brinu oba roditelja a 18 dana pošto se izlegu, napuštaju gnezdo. Vrlo je čest način gajenja kada ženka sama podiže mlade, ali je ipak puno bolje i lepša je kombinacija kada u tome učestvuje i mužjak. Za vreme ishrane mladih, roditelje treba pojačano hraniti.

Papagaj – tigrica: Pol tigrica određuje se prema boji kože oko nozdrva: kod mužjaka je plave boje a kod ženke varira od belkaste i ružičaste do smeđe boje. Tigrice vrlo brzo zagrevaju, mogu da se pare već sa 5 meseci, mada je najbolje dozvoliti im parenje tek sa 12 meseci.Ako imate više tigrica, svaka će sebi da izabere par sa kojim će da se pari,a isti par ostaje zajedno do kraja života. U kavez im stavite gnezdo. U koliko nema gnezda u kavezu, neće se razmnožavati.Poželjno je da jedan par nema više od 2 legla godišnje. Broj ptića u gnezdu je 3 – 8.

 

Volimo li društvo?

Možete ih držati samo u društvu.  Obično se lako zbližavaju sa drugim vrstama ptica. Čovek, ogledalce ili plastična ptica ne zamenjuju im društvo. Usamljena ptica može čak i da se razboli i čak i da umre. I ako se pas može naučiti da ne dira ptice u koliko je pušten nemojte se pouzdati u to da će i vaša mačka biti ravnodušna.

.

Ako papagaj nema društvo on sebi čupa perije jer je usamljen !!!

 

Vrste kanarinaca

Pevači kod kojih je primarna pesma i glasovne mogućnosti.

Obojeni, sa najrazličitijim bojama perja.

Grupa različitih figura, koji se veoma razlikuju od klasičnih kanarinaca po telesnoj građi.

 

Mužjak ili ženka?

Nepostoji razlika između polova u pogledu karaktera i temperamenta i jedni i drugi su podjednako privlačni ali kad je reč o pevanju mužjaci su mnogo bolji pevači od ženki. Određivanje polova nije jednostavno jer se kanarinci ne razlikuju po spoljnim belezima. Pesma može dosta da pomogne jer mužjaci znaju da otpevaju skoro svaku pesmu, dok ženke samo ponavljaju jednu melodiju.Ovako NETREBA da izgleda prostor za ptice

 

 

OVAKO je BOLJE !