Ribice

Akvarijumske ribice

 

 

 

Životni vek ribica

 

Tropske ribice imaju znatno kraći životni vek. Samo ribe iz porodice Curussiusu, zlatne ribice (20 godina),  prekorače životnu deceniju, a Trihogasteri je dostignu. Životni vek većine vrsta traje maksimalno do tri godine i to pod uslovima da se ne mreste često. U akvarijumskim uslovima, kada su oni optimalni, ribice duže žive nego u prirodnoj sredini, mada je u praksi često obrnuto. Nedostatak žive hrane ili smrznute hrane (uspešna zamena za živu hranu),  preterano česti mrestovi i pogoršani hemijski sastav vode skraćuju život vaših ljubimaca na godinu dana. odnosno neki mesec duže ili kraće.

.

Prirodna staništa nekih popularnih vrsta


.

 

 

Pravilno hranjenje

 

Hranite vaše ribe 2-3 puta dnevno, a samo toliko, koliko mogu one za kratko vreme pojesti a one ribe koje su aktivne noću  i one koje obitavaju na dnu akvarijuma hranite kod ugašenog svetla.

Zdravlje vaših ukrasnih riba uveliko zavisi o pravilnoj prehrani. Ribama je potrebna hrana kakvu bi pronalazile u njihovim prirodnim staništima jer takva hrana osigurava različitost u prehrani. Između ostalog hrana su i kukci, ličinke, crvići, alge, bilje i voće. Zavisno o vrsti riba neke više vole jesti meso a neke biljke.


Greške u ishrani

U stalnoj brizi da im ljubimci ne ostanu gladni, akvaristi često padaju u daleko veću grešku.

Preobilno hranjenje. Nije samo reč o onom višku hrane koja nepojedena  pada na dno i svojim raspadanjem muti vodu, izaziva prekomerno bujanje mikroorganizama, koji otimaju kiseonik ribama, dok zamućena voda otvara put brojnim infekcijama.
Reč je o onom višku hrane koje ribe unose u svoj organizam. Poznato je da duža gladovanja ne dovode kod odraslih riba do ozbiljnijih posledica. Tek kada je u pitanju podmladak, odnosno prvi dan u ishrani mladi, obilato prisustvo hrane u akvarijumu ima veliki značaj.
Kod odraslih riba preterana ishrana dovodi do tromosti, nedovoljne pokretljivosti, koje u daljem razvoju mogu dovesti do uginuća. Stoga treba upotrebljavati  "dan nulte dijete" na svakih nedelju ili 10 dana čime se bitno poboljšava kondicija vaših ljubimaca. Preterana ugojenost posebno kada su u pitanju unutrašnji organi ribica, pogoršavaju razmenu materija, a kada su u pitanju semenici i jajovodi takvi primerci po pravilu ostaju neplodni. Nepravilna odnosno jednolična ishrana može dovesti i do upale želuca. Ovo je oboljenje je opasnije jer se u početku teško primećuje: ribe ne gube apetit i tek u daljem postupku postaju tromije i gube na intenzitetu boja. A u toj fazi organizam je već prilično oslabljen i otvara put mnogim infekcijskim oboljenjima.


Sprečavanje bolesti

Ukoliko brinemo o higijeni u akvarijumu a pored toga i hranimo ribice na pravilan način, mogućnost oboljenja je znatno manja nego ako zanemarimo osnovna načela pravilnog gajenja riba i održavanja akvarijuma. Moramo dobro paziti na ishranu, temperaturu, kvalitet vode i količinu kiseonika u njoj.

.

Ne treba stavljati puno ribica u akvarijum.

Izbegavati veliki broj različitih vrsta ribica jer prenatrpani akvarijumi nisu dobri za ribice i njihov životni vek.!

 

Pribor za redovno održavanje akvarijuma


Raspršivač vazduha: Služi za obogaćivanje akvarijuma vazduhom, izrađuje se od presovanog peska ili od poroznog kamena ili mekog [lipovog] drveta.


Termometri: Za merenje temperature vode u akvarijumu. Modeli sa plastičnom ili gumenim vakuum držačem se pričvrste za staklo a ima i onih koji se zabadaju u podlogu.


Usisivač za akvarijum: Njime se makar jednom nedeljno pokupi mulj sa dna akvarijuma.


Hranilica:
Hranilicu za žive crve kao i hranilicu za lisnatu (suvu) hranu, najbolje je pričvrstiti vakuum gumom za unutrašnju stranu akvarijuma. Na taj način se onemogućava da hranilica "šeta" po celom akvarijumu. Hranilica za žive crve sprečava da se crvi zavuku u šljunak, tamo uginu i tako uprljaju akvarijum. Gornji deo ove hranilice, može se upotrebiti kao hranilica za suvu hranu. U tom slučaju, hranilica sprečava da se suva hrana raširi po celom akvarijumu.

.


Mrestilice za ribice koje rađaju žive mlade:
Plutajuća koja se stavlja u matični akvarijum. Mrestilica sa strane ima tank za vazduh, koji joj omogućava plutanje po vodi. Ima duplo dno sa rešetkama, kroz koju mladi "propadaju", tako da ženka ne može da ih pojede.
Na dno akvarijuma (koji služi samo kao kotilica) zalepe se dva držača . Na te držače naslone se dva komada stakla, tako da u sredini ostane prorez veličine 2-3 mm, kroz koji prolazi mala ribica.
U akvarijum koji služi samo za mrest, postavi se mrežasta mrestilica. U nju se stavi ženka, koja je spremna da se koti. Mala ribica koja se okoti prolazi kroz mrežastu kotilicu u akvarijum gde je bezbedna od ženke. U akvarijum treba postaviti žbunastu travu, gde će mala ribica moći da se krije.
Kada se ženka okoti, treba je još par dana držati u mrestilici, pa je tek onda vratiti u akvarijum.


Mrestilište za ribe koje polažu ikru:
Jedan ili dva reda staklenih klikera na dnu akvarijuma obezbeđuju dobru zaštitu ikre od roditelja. Gusta mreža provučena kroz vodu akvarijuma, takođe je dobra zaštita ikre od roditelja. U oba slučaja, treba posle mresta roditelje izvaditi iz akvarijuma.

Redovne aktivnosti oko akvarijuma

 

.


Dnevno: Pored redovnog hranjenja treba pogledati i prokontrolisati temperaturu, rad filtera, i ukoliko je uginula neka riba - odmah je izvaditi iz akvarijuma. Najbolje je "sumnjive" ribe, dok još nisu uginule odstraniti iz akvarijuma, zato što zdrave ribe jedu uginule ribe, pa se tako zaraze. Vreme uključenog svetla mora biti 12 sati. U slučaju da imate u akvarijumu poteškoća s algama, možete to vreme skratiti na 8 sati, npr.na taj način da za nekoliko sati isključite svetlo u podne. Preporučljivo je, obavezno jedanput na dan kontrolisati temperaturu na akvarijumskom termometru.Temperatura u akvarijumun treba da bude 24 C.


Nedeljno: Treba prekontrolisati filter i ako je suviše zaprljan, oprati ga. Usisivačem za akvarijum pokupiti sve otpatke hrane, riblji izmet i otpale trule listove biljaka. Takođe sa biljaka treba ukloniti trule i požulele listove. Kontrolišite visinu vode i po potrebi dosuti vodu.
U manjim akvarijumima morate za očuvanje biološke ravnoteže jedanput nedeljno delimično menjati vodu. U velikim akvarijumima odnosno u akvarijumima s manjim brojem riba dovoljno će biti delimično menjanje vode samo svake  2 do 3  nedelje.


Mesečno: Čišćenje kao i u toku svake nedelje, uz napomenu da ova čišćenja treba da budu temeljnija. Istočiti 1/4 ili 1/5 vode iz akvarijuma crevom (sa dna), ali tako da uklonite svu prljavštinu i otpatke. Filter isključiti i rasklopiti, sunđer dobro oprati.


Odmor bez briga

U vreme godišnjih odmora ili kada idete na duži put obavezno se nameće pitanje - kome ostaviti da se stara o ribicama dok ste na putu?
Vi verovatno niste ni svesni da ste u izuzetno privilegovanom položaju u odnosu na druge "hobiste" i vlasnike kućnih ljubimaca. Vaši ljubimci mogu čak deset do petnaest dana biti ostavljeni bez svakodnevne nege, naravno, ukoliko im se obezbede neki drugi minimalni uslovi.
Akvarijumske ribice, kao i njihovi srodnici iz slobodnih voda, mogu više vremena provesti bez hrane, pogotovu ako ih spoljni uslovi prinude na manje kretanja, mirovanje i usporenje svih životnih funkcija. Dovoljno je da pred polazak ugasite svetlo na akvarijumu i bez brige možete odsustvovati do dve nedelje.
Čak je manji rizik ostaviti ih bez hrane desetak dana, nego rizikovati da neko neiskusan ubacivši veću količinu hrane izazove organska raspadanja. Ta organska raspadanja su daleko opasnija za ribice nego kraća ili duža gladovanja. Zato je daleko važnije da pred polazak pažljivo "pretresete" dno vašeg akvarijuma (usisivačem za akvarijume na primer), i osvežite vodu. Svakako da će se duže odsustvovanje svetla odraziti malo i na bilje u akvarijumu no osvežena voda sa dodatkom mineralnih materija ili treseta oko korena, ublažiće i to.

.

 

Nega prema potrebi

 

 

Nega biljaka

Mnogi novi akvaristi naginju tome da odstrane iz akvarijumske vode svaki odumrli list ili najmanju prljavštinu. Kad rukom segnete u akvarijum morate misliti na to da tim postupkom prouzročite stresnu situaciju za ribe. Pored toga unesete rukom u akvarijumsku vodu štetne stvari, npr. ostatke sapuna, masnoće itd.

Čišćenje ploča za pokrivanje akvarijuma

Vodeni kamenac koji se nataložio na staklenim pločama za pokrivanje akvarijuma možete odstraniti za vreme menjanja vode. Preporučljivo je da ploče što pre očistite .

Čišćenje unutarnjih staklenih ploča

I pored dobro negovanog akvarijuma nije moguće uvek sprečiti da se ne bi u manjem broju na akvarijumskom staklu razrasle, npr. svetlozelene tačkaste alge. Zelene alge koje su se naselile na akvarijumskim staklima jednostavno odstranite pomoću magneta za odstranjivanje algi.

Čišćenje spoljnih staklenih ploča

Spoljne ploče na akvarijumu očistite tek kada je akvarijum napunjen vodom i pokriven gornjom pločom.

 

Kako na pravilan način isprazniti iz akvarijuma vodu?

 

Postavite obe posude na peškir ili na pripremljenu kadu.Voda neka teče iz akvarijuma u pripremljenu posudu za vodu. Mnogi akvaristi koriste pri tom postupku sledeći način: jedan kraj cevi stave u vodu,  a na drugom kraju cevi ukratko isisaju vazduh.

To je potrebno vežbati, a može se dogoditi da voda ne oteče ili da nekoliko akvarijumske vode popijete. Preporučljivo je da upotrebite praktičniji postupak  i isisate vodu pomoću usisivača za tlo. Kad je istekla iz akvarijuma dovoljna količina vode možete početi i s manjim radovima za čišćenje.

Ribice se nikada ne vade iz akvarijuma prilikom menjanja vode i čišćenja, već uvek ostaju u akvarijumu u 1/3 vode.!

 

Kako na pravilan način pripremiti vodovodnu vodu?

 

Uopšte vredi da je akvarijum mogućno napuniti vodovodnom vodom koju je potrebno pre punjenja prikladno pripremiti. Pitka voda je pripremljena za potrebe ljudi, pa stoga  mora biti ukusna, mora sadržavati što manje klica i štetnih stvari, a isto tako ne sme uništavati vodovodne cevi.  Stoga nalazimo u pitkoj vodi dezinfekcijska sredstva kao npr. koji uništava opasne bakterije i klice bolesti. Tako pripremljena voda  reaguje agresivno na riblju sluzokožu i otrovna je za akvarijumske ribe. Vodovodna voda ne sadrži korisne bakterije, pa se zbog hlora u njoj smanji broj korisnih bakterija  u akvarijumu.

Pokušajte temperaturu sveže vode približno podesiti na temperaturu vode u akvarijumu. Ribama neće štetiti malo hladnija voda od akvarijumske vode. Hladnija voda će pospešiti njihov metabolizam i spremnost na mreštenje.

 

Punjenje akvarijuma vodom

 

Kod ponovnog  punjenja morate paziti na to da se pri tom postupku ne dižete previše na dnu akvarijuma pesak ili uništite biljke. Koristite pri punjenju posudu za zalivanje.

Već nakon drugog ili trećeg menjanja vode toliko ste se izvežbali da možete sav rad završiti u vremenu od 15 do 20 minuta.Vaše ribe će se dobro osećati u lepom i negovanom akvarijumu.

 

Prehrambene navike riba

 

U  akvarijumu postoje ribe koje uglavnom žive na površini vode, i postoje ribe koje se više vole zadržavati na srednjim dubinama. A postoje i ribe koje iskopavaju hranu sa dna ili žive ispod korena i kamenja. Oblik hrane u vodi vrlo je važan za pravilnu prehranu jer ribe imaju različite organe. Hrana koja odgovara svim ribicama  u prirodi jesu mekane granule koje plutaju u vodi. One u vodi omekšaju ,ne raspadaju se niti zamućuju vodu. Isto tako dugo zadržavaju ukus. Nadalje, s njima možete hraniti ribe i uz pomoć hranilice.

.

 

Zdravlje iz vode – vitamini

 

Stres, npr. prilikom transporta, u slučaju kada je previše riba u akvarijumu ili kod neodgovarajuće nege pojačava potrebu za vitaminima.

Nedostatak vitamina smanjuje otpornost riba na bolesti. Često promena vode u akvarijumu ili dodavanje novih riba u akvarijumu dovoljno je da bi se ribe razbolele.

Za hranjenje uvek imajte posebnu kašikicu. Tako ćete ribama uvek dati jednaku količinu hrane, a kvaliteta i ukus hrane ostati će nepromenjeni.

Kod jednolične ishrane, npr. ako jednom godišnje kupite hranu u pakovanju od l litre, boje riba izblede i one više nisu živahne a mogu se i razboliti. Svaki put kad otvorite posudu sa hranom u nju ulaze svetlost i vazduh što uništava vitamine i dragocene stvari u hrani. Nemojte kupovati hranu koja je zapakovana u providnim plastičnim vrećicama: čak i pre otvaranja svetlost i vazduh unište dragocene stvari iz hrane.

Koje ribe dominiraju akvarijumom najlakše je zaključiti prilikom hranjenja – najjače ribe jedu prve. Ako hrana pluta površini vode i nekoliko sati nakon hranjenja znači da ste ribama dali previše hrane. Ako ribe svejedno nemaju apetita to može biti znak da su bolesne. To ćete prepoznati ako se ribe često skrivaju ili ako nevoljno leže na dnu akvarijuma. Hranilica neće dati previše hrane vašim „gladnim“ ribama, što je česti slučaj kada hranjenje riba poverite susedima ili rodbini. Zavisno kako podesite hranilicu  ona će 1 – 6 puta dnevno davati hranu ribama. To je isto tako idealno ako imate mlade ribe koje brže rastu  i koje jedu više puta dnevno u malim količinama.

 

 

.

.