Kornjače

PAŽNJA !!!

 

 

.

 

Kornjače su živele pre 100 miliona godina.

Njih ima u svim dimenzijama i oblicima, neke rastu samo do 10 cm a najveća kožna kornjača raste do 1,2 metra dužine i teška je oko 900 kg.

Zbog njenog neobičnog i posebnog izgleda i mirne naravi, čovek ih često usvaja kao kućne ljubimce.

Od uvek su bili masovno uzimani iz mora i držani na brodovima kao rezervna hrana.

Ti običaji koji se prenose stotinama godina, doveli su do skorog uništenja i izumiranja kornjača.

Od nekadašnjih 220 vrsta kornjača ostalo je još samo nekoliko vrsta koje su žive, ali se i sa njima na veliko trguje i one su u velikoj opasnosti da postanu ugrožene.

 

Molimo sve ljude da prilikom boravka na odmoru ne uzimaju  kornjače iz prirode, kao suvenire.

 

Kornjače izvan prirodnog ambijenta žive jako kratko i nisu srećne u zarobljeništvu.

 

Kada donesete kornjače iz prirode i stavite ih u akvarijume ili terarijume vi ugrožavate njihovu vrstu. Kornjača je svake godine sve manje i manje u prirodi i postale su ugrožena vrsta.

 

 

KOPNENE KORNJAČE

 

 

.

One mogu da žive preko 100 godina ali je to redak slučaj.

Oko 90% od svih kornjača koje žive u zatočeništvu ne dožive ni 5 godina. To je isključivo samo zbog nepravilnog držanja i hrane.

Kao i svi reptili , oni su zavisni od spoljne temperature, pošto oni nemogu sami sebe da greju. Tek na temperaturi od 32-35 ºC se osećaju dobro i normalno funkcionišu. Iako su usporeni to neznači da su manje inteligentni i radosni i da im treba manje mesta za život. Najmanje što im se mora pružiti je prirodan i za njih odgovarajući prostor. One su srećne kada imaju vodu, pesak, drveće (panj), kamenje, brdašce, žbunje i bitno je da imaju dovoljno travnjaka,takođe im je bitno sunce i hlad. Mogu da kopaju tunele od više metara u zemlji i vrlo su pokretni, dosta se kreću, preduzimljive su i radosne.

KORNJAČE NISU ŽIVOTINJE ZA STAN I NISU IGRAČKE ZA DECU.

Pošto nemogu da se brane jako često su bespomoćni da se brane od brutalnog ponašanja dece.

 

 

VODENE  KORNJAČE

 

.

Vodene kornjače imaju nesreću da su često dečije igračke koje se kupuju na hiljade. U malim sterilnim akvarijumima žive potpuno usamljene u skroz neprirodnim uslovima i najčešće one vrlo kratko žive i brzo umiru. Nemoguće je njima pružiti uslove kakve imaju u prirodi i kakvi su njima neophodni. Njihova prirodna hrana se sastoji od puno različitih biljaka i životinja koji su njima potrebni za zdrav život i rast.

Veštačka i prskana hrana koja se kupuje je kriva za mnoge bolesti od kojih one umiru.

.

Izgleda neverovatno ali vodene kornjače mogu da se dave u vodi ako nemaju uslove da se odmore van vode.

Deca misle da žive samo u vodi ali njima je potrebna i čvrsta podloga na kojoj mogu da se odmore i spavaju. Iz tog razloga akvarijum mora biti napravljen prema njihovim potrebama i velikih dimenzija kako bi imali što više prostora. Pored vodenog dela akvarijum mora da ima: kamenje, pesak, vodene biljke...itd.

KORNJAČE NIKADA NETREBA DRŽATI SAME !

Ako volite kornjače i želite da ih zaštitite, nemojte ih mučiti u akvarijumima, pustite ih da žive u prirodi.

Nipošto nebi trebalo uzimati autohtone vrste kornjača iz prirode, jer su zbog toga čitave vrste uništene. Grčke kopnene kornjače stigle su do ivice istrebljenja zbog toga.

Divlje životinje i ako su spore i izgledaju pitomo, njihovo mesto je u prirodi i one žele da žive sa svojom porodicom isto kao i mi.

Veliko je mučenje životinja ako ih mi uzmemo iz njihovog harmoničnog i mirnog života i stavimo ih u male kaveze i na kraju svi umiru.

 

 

Hrana i uslovi

 

.

Za kopnene kornjače podloga treba biti prirodna zemlja, pesak ili trava. Ambijent mora biti suv bez vlage i topao. Sveža voda je obavezna kao i seno sa raznim lekovitim biljkama. Hrana uvek mora biti sveža, vole da jedu: salatu, voće, povrće, cveće i travu. Meso im netreba davati jer to za njih nije dobro jer nemogu da ga svare u crevima. Hrana ostaje u crevima od 2-6 nedelja, meso u njihovim crevima ostaje 6 nedelja i zbog toga se one mogu razboleti.

Uslovi u kojima žive moraju biti čisti, zanimljivi i veliki.

Za vodene kornjače jako je loše kupiti gotovu hranu u prodavnicama pošto ta hrana sadrži previše proteina čak do 43 %, u prirodi njima treba samo 1-5 % proteina. Mnogo proteina dovodi do bolesti kostiju i oklopa i na kraju dolazi do smrti.

NEMOJTE KUPOVATI KORNJAČE !