Ovo je škola mojih snova

"OVO JE ŠKOLA MOJIH SNOVA"

(jun 2007. godine - jun 2008. godine)

 

Društvo za zaštitu životinja i prirode Đurđevo – Švajcarska ovom prilikom želi da vas upozna sa realizacijom ekološkog, edukativnog projekta "OVO JE  ŠKOLA  MOJIH  SNOVA" koji realizujemo u O.Š Braća Grulović – Beška.


Projekat se sastoji iz dve celine.

  • Prva celina obuhvata izgradnju ekološke učionice i fontane za kornjače, malog jezerca (sa lokvanjima i trskom) za paunove, postavljanje akvarijuma u holu škole, kaktus bašte, kao i sađenje drveća i odgovarajućeg zelenila za sove i veverice, podizanje dela ograde kojim bi se ova zelena oaza odvojila od dela školskog dvorišta, postavljanje klupa i korpi za smeće, izradu volijera za ptice. Zadatak je da se učenici približe životinjama i biljkama koje su u njihovom školskom okruženju, kako bi vodili brigu o njima, hranili ih, brinuli o njihovom smeštaju i uslovima života, a samim tim bi se povećao i uticaj na lokalno stanovništvo, koje bi posećivalo ovu "Zelenu Oazu". (završetak izgradnje je predviđen je za septembar 2009 godine).

 

  • Druga celina se odnosi na edukativni deo, koji se realizuje kroz radionice kluba "Čuvara Prirode". Teme koje su predviđene projektom su: Uvod u biljni i životinjski svet, Značaj biljnih i životinjskih vrsta sa ekološkog aspekta, Ugrožene vrste životinja, Izumiranje šuma, Uticaj životinja na razvoj dece, Kontrola populacije napuštenih životinja, Poslednja oaza, Svet koji nestaje, Globalne promene klime, itd. Za prezentovanje ovih tema koristi se najsavremenija oprema (lap-top i video bim), koju je obezbedilo naše društvo. Takođe projektom je predviđeno i nekoliko izleta na: Frušku Goru, Salaš u Đurđevu, Zoovrt u Kolutu, Inđijski Zoovrt, Bačku Palanku, Beograd,  Dunav...


Neposredni cilj koji želimo da postignemo realizacijom predloženog projekta je povećanje interne saradnje u okviru škole među svim strukturama, povećanje saradnje škole sa lokalnom zajednicom, povećanje učešća mladih i članova njihovih porodica. Pokrenuli smo školski list "Čuvara Prirode" koji će uređivati i voditi učenici osnovne škole.


Dalekosežni cilj ovog projekta je da se mladi zainteresuju i edukuju o važnosti očuvanja životne sredine, kako bi se smanjilo zagađenje i uništavanje biljnih i životinjskih vrsta, kao i same prirode koja nas okružuje.

Još jedan od ciljeva ovog projekta je formiranje ekološke svesti od ranih godina, pre svega za sopstvenu budućnost, jer izbor ekološke opcije znači direktan uticaj na ekološku scenu u sopstvenom okruženju, a time i na stvaranje uslova za bolji život.

Čuvari prirode


Slike sa predavanja

Sredstva za finansiranje ovog projekta obezbeđena su od Društva za zaštitu životinja i prirode "Đurđevo". Projekti ovakvog tipa u svetu su sasvim normalni, pa smo mišljenja da će se u Srbiji ipak naći neka sredina koja će ga prihvatiti.


BEŠKA

KLUB ČUVARA PRIRODE

Od novembra 2008. godine, zbog nesuglasicama sa nadređenima u OŠ „Braća Grulović“, izašli smo iz prostorija škole. Naš rad na edukaciji dece, na našu radost i radost dece, nije stao. Uspostavili smo saradnju sa KUD-om „Branko Radičević“ i od njih, na korišćenje, dobili prostoriju u okviru doma kulture.

Prostoriju, koja je bila u vrlo lošem stanju, smo preuredili, okrečili i opremili novim nameštajem. Donešeni su klupe i stolovi, deca su svojim radovima ukrasili zidove i sada sve izgleda lepo i veselo, prepuno poruka o zaštiti životinja i prirode.

Organizovali smo i izlet na Frušku Goru, na bazene hotela „Termal“, planiramo i uređenje parkića kod zabavišta i još mnogo zajedničkih akcija i održanih časova.

JAŠA TOMIĆ

OŠ „STEVAN ALEKSIĆ“

Kontakt sa školom „Stevan Aleksić“ iz Jaše Tomićaostvaren je u oktobru 2008. godine. Na poziv direktora škole Ljupčeta Trpčevskog, učiteljice Danijele Zec i nastavnice Božane Aćimović, dogovorili smo prvo predavanje u školi. Nakon prvog predavanja započeta je sradanja koja traje i danas. Osnovana je ekološka sekcija Klub Čuvara Prirode koja se sastaje svakog četvrtka od 12:30 časova.

Uz saradnju učiteljice Danijele i nastavnice Božaneodržavamo mnoga predavanja i radionice vezane za zaštitu životinja i prirode. Urađen je i veliki akvarijum u hodniku škole u februaru 2008. godine, pored kojeg je urađena i mala bašta u kojoj uživaju dva morska praseta Tića i Fića, kao i zeka Đole, koji je prerastao u maskotu škole. Pokrenut je i školski časopis u martu 2009. godine, a održali smo i ekološku čajanku, praveći čaj od šipka koji su deca sama brala i sušila u školi.

Planiramo i gradnju velikog volijera za ptice u školskom dvorištu, akcije čišćenja, kao i organizovanje posete salašu u Đurđevu i Carske Bare.

Uvek nam je prijatno i lepo kada god dodjemo u Jašu Tomić, jer smo svaki put dočekani sa velikim oduševljenjem i radošću.

 

VRBAS

OŠ „BRATSTVO JEDINSTVO“

 

Zajedno sa nastavnicom biologije Draganom Dević vršimo edukaciju dece petih, šestih i sedmih razreda o zaštiti životinja i prirode. Pored edukacije koju vršimo, u holu škole uređena je i kaktus-bašta u starom akvarijumu.

Plan nam je i da održimo ekološku čajanku u školi i obeležimo dan zdrave ishrane.

 

OŠ „SVETOZAR MILETIĆ“

U osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ u Vrbasu uspostavili smo saradnju sa učiteljicama četvrtih razreda. S obzirom da već postoji predmet čuvari prirode uvideli su da je ovo odličan vid dopune tih časova.

Sastajemo se svake srede držeći predavanja svim četvrtim razredima, kojih ima četiri odeljenja. O našem radu sa decom u toj školi čule su i druge učiteljice koje su se, takođe, zainteresovale za saradnju. Započeli smo saradnju i sa njima, pa održavamo časove i učenicima drugih razreda. Kontaktirao nas je nastavnik biologije, pa nam u toku poslednjeg tromesečja slede predavanja i višim razredima ove škole.

Saradnja sa školom je veoma prijatna, na obostrano zadovoljstvo.

 

 

SAVINO SELO

OŠ „BRANKO RADIČEVIĆ“

 

U osnovnoj školi „Brnko Radičević“ u Savinom Selu, pomoću direktora škole Đoke Milića, nastavnika biologije Nebojše Sekulića i učiteljice Nataše Ćulibrk osnovali smo ekološku sekciju koja se sastaje svakog ponedeljka od 14 časova.

Uz predavanja i radionice, urađen je i akvarijum sa ribicama, koji se nalazi u holu škole ulepšavajući taj prostor. O akvarijumu se brinu deca učeći o potrebama životinja i brizi o njima.

Održana je i ekskurzija: obilazak salaša u Đurđevu, obilazak Carske Bare, etno kuće u Belom Blatu i Stajićevu. Ekskurzija je bila veoma edukativnog karaktera upoznavjući decu sa azilom i ekosistemom Carske Bare.

 

ČORTANOVCI

OŠ „RUŽA ĐURĐEVIĆ- CRNA“

 

U osnovnoj školi u Čortanovcima smo započeli saradnju u februaru 2009. godine. Uz pomoć nastavnice Aleksandre Tanacković i direktorice Dragane Vujičić osnovali smo ekološku sekciju, koja se sastaje svakog utorka od 14:30 časova.

Uz prijatnu saradnju sa učenicima škole, realizuju se predavanja i radionice, gde učenici crtaju i pišu literarne radove, a povremeno se puštaju i edukativni filmovi.