Kada životinja pati?Zakon o zaštiti životinja propisuje da životinje treba hraniti, negovati i smestiti u skladu sa njihovim potrebama. Ali realnost na žalost ne izgleda uvek tako.

Kada pogledamo jednog čoveka, može se videti da li je srećan, zadovoljan, sit, zdrav... itd.


Isto tako je moguće uočiti da li je jedna životinja nesrećna, da li živi u strahu, da li je gladna i bolesna, i da li vodi život u skladu sa potrebama svoje vrste.


Šta je život u skladu sa potrebama vrste? To je slučaj kada životinje žive u uslovima koji odgovaraju njihovoj vrsti.

Divlje životinje, nemaju šta da traže u rukama ljudi. Povređene divlje životinje moraju biti smeštene u velikim ograđenim prostorima na otvorenom, gde će imati mogućnost da se sakriju. Pored toga, hrana mora biti prilagođena njihovim potrebama.
Ukoliko životinja ne može da ispoljava svoje prainstinkte, ona ne može biti srećna.


Tako konji moraju imati mogućnost da trče na većem prostoru, i nikada ih ne treba držati pojedinačno, jer su životinje koje žive u krdu veoma nesrećne bez svojih drugova.


Mačke su nesrećne kada su danima same zatvorene u stanu, ma koliko on bio velik i luksuzan.


Psima je potrebno mnogo socijalnih kontakata, kako sa drugim ljudima tako i sa drugim psima. Svakodnevne duže šetnje važne su da bi se pas osećao dobro.


Ako 5 kokošaka mora da boravi na 1 m2, onda one neće imati nikakav kvalitet života niti dostajanstvo.


Ptice i pernate životinje su upućene na partnere i veoma su nesrećne u malim kavezima. Svaka životinja koja ceo svoj život mora da živi u zarobljeništvu u kavezu, boksu, na lancu, u maloj tamnoj štali, propadaće fizički i duhovno. Isto kao što bi propadali ljudi, kada bi morali da žive u istim uslovima.

Dakle, kada nameravate da kupite životinju, nemojte zaboraviti da će ona živeti između 5 i 15  godina (pas), a neke čak i 25 godina (konj), ili još duže (papagaji, kornjače).


 

Stavite sebe u položaj životinja i zapitajte se kako se životinja oseća i da li je srećna u vašim rukama !?

 

Imajte na umu: ŽIVOTINJE NISU IGRAČKE