Zoovrt Dahlholzi - ŠvajcarskaJoš uvek ima veoma mnogo zooloških vrtova u kojima životinje ceo svoj život moraju da provedu u sterilnim prostorijama, čiji su zidovi prekriveni pločicama, mali kavezi i skučeni prostor za kretanje, tesni i neprirodni ograđeni prostori na otvorenom, bez mogućnosti za ispoljavanje prirodnih instinkata i za socijalne kontakte – za najveći broj životinja u zoološkim vrtovima to je doživotno mučenje.
Novi zoološki vrtovi sebe rado nazivaju parkovima, tj. životinjskim parkovima, što je i primereno, s obzirom na nove uslove za držanje životinja. Sve češće se prema prirodnom uzoru prave čitavi eko-sistemi, u kojima životinje, doduše, žive na manjem prostoru nego u prirodi, ali one najčešće ipak smeju da žive u skladu sa potrebama svoje vrste.
Tako postoje veštačke džungle za majmune, savane za lavove, kopije južnoameričkih prašuma, raskošni biotopi i ogromni ribnjaci, gde se životinje osećaju zaista dobro.
Tesni betonski kavezi su stvar prošlosti. Do tih promena u zoološkim vrtovima došlo je zahvaljujući stalnim protestima javnosti i zaštitnika životinja.
I zoološki vrtovi u ovoj zemlji bi trebalo da se menjaju. Kao uzor se može navesti zoološki vrt u Kolutu, gde jednim delom postoji slobodno držanje životinja, što bi trebalo da posluži kao primer.Zoovrt Schmiding - Austrija