ZANIMLJIVOSTI 3

 

 

Masovno umiranje amfibija u celom svetu

 

Masovno umiranje amfibija u celom svetu je već par godina u je toku. Niko nije znao zašto se to dešava, čak su i naučnici ostali bez odgovora na to pitanje. Sada su odkrili zašto se to dešava; kriva je gljivica koja napada kožu životinja, preko koje oni najviše dišu. Najugroženije su žabe po celom svetu.

 

 

 

Tuneli za žabe

 

2002 god. u Berlinu je vlast gradila 15 tunela ispod saobraćajnih puteva za žabe, zbog gustog saobraćaja u tom gradu. Populacija žaba je bila u opasnosti da nestane. 650 m betonskih zidova vodi žabe do tunela i na bezbedno mesto.

 

 

 

Pustinjski mrav

 

Pustinjski mrav ima navigacioni sistem u sebi, koji ih bez obzira gde se nalaze, najkraćim putem vraća do njihovog hladnog gnezda. Bez toga oni ne bi mogli da prežive, pošto svaki trenutak na pesku čija temperatura može da bude i preko 70 ºC, za njih može biti smrtonosna.

 

 

 

Pustinjski gušter

 

Pustinjski gušter ima telesnu temperaturu od 44 ºC, on može slobodno da živi na pustinjskom pesku koji dostiže temperature preko 70 ºC.

 

 

 

Kakelachas

 

Ove bube mogu da podnesu radioaktivnost 200 puta veću nego čovek.

 

 

Alpski salamander

 

Živi na 3000 m visine i rađaju žive mladunce. On ima najduže vreme trudnoće kod kičmenjaka: ženka nosi mladunce do 2 godine zavisno od toga da li je godina dobra ili loša. Zimski san je do 9 meseci.

 

 

 

Dobrodošlica za pse u restoranu

 

Deo menija od prvoklasnog restorana u Reinach-u Švajcarska.  Piše: „Psi su dobrodošli u naš restoran. Kada rezervišete mesto molimo, spomenite vašeg psa, da bi smo mogli da spremimo prikladno mesto. Psi moraju biti na povodcu i nesmeju se hraniti u restoranu. Psi nesmeju sedati na sto i stolice.

P.S. voda za pse se nalazi pored ulaza u restoran.

 

 

 

 

Čulo mirisa kod životinja

 

Često se pitamo kako funkcionišu životinje ? Poznato je da neke životinje puno bolje od nas vide, čuju, osećaju i mirišu. Sa tim sposobnostima one mogu vrlo dobro da prežive i postižu neverovatne stvari.

 

 

 

Som

 

Poznato je da som pliva 1000 km kroz okean i vraća se ponovo na mesto gde je rođen, tamo se on leže nakon čega umire. Manje poznato je da som nađe svoje mesto rođenja samo zbog čula mirisa.

 

 

 

Golubovi

 

Nakon najnovijih naučnih istraživanja otkriveno je da čulo mirisa predstavlja navigaciju kod golubova.

 

 

 

Galebovi

 

Interesantno je da morske ptice na otvorenom moru hvataju ribu uz pomoć čula mirisa, čulo vida je tek na drugom mestu.

 

 

 

 

Termiti

 

Miris drži celu koloniju termita na okupu. Svaki termit ima drugačiji miris. Termiti ne napuštaju teren na kojem se oseti njihov miris.

 

 

 

Uspešan brak

Muška deca koja su u detinstvu odrastala sa mačkom imaju 50 % više uspešan brak, kažu statistike.

 

 

 

 

Zašto cveće miriše ?

 

Miris cveća je način samoodbrane. Eterična ulja brane od bolesti, bakterija i prenosivih bolesti, pošto su antiseptični i smanjuju alergije, bakterije i gljivice. Drugi razlog zašto cveće miriše je da bi vrsta opstala: miris privlači insekte koji oprašuju polenom i nose ga na drugo cveće.