Seminari

Seminar za učitelje zaštite životinja u Gracu

(jul 2008.)

 

 

Šarlota Probst, osnivač škole za učitelje zaštite životinja u Gracu

Već godinama  kod dece i omladine raste otuđenost  u odnosu na životinje , a time i sklonost ka nasilju prema njima.

Ovo su razlozi zbog kojih je pedagog Šarlota Probst još 1974. započela projekat “Zaštita životinja u nastavi”.

Ona svake godine organizuje na Pedagoškoj akademiji u Gracu  oficijelno priznat seminar na kome se obrazuju   nastavnice i nastavnici za zaštitu životinja.

Gotovo svako od nas  uz to deluje  godinama na  najraznovrsnijim  područjima  zaštite životinja i donosi  otuda svoje bogato iskustvo.

Prilikom naših redovnih susreta  usavršavamo se referatima na aktuelne teme.

1) Zadaci
Delokrug rada nemačkih nastavnika za zaštitu životinja ima zadatakm da širi u školama ideju  o zaštiti životinja.
Mi se zalažemo za to da sve životinje mogu da žive u skladu sa potrebama svoje vrste.
Naš cilj je da deci prenesemo znanja o položaju u kojem se nalaze životinje, da im ukažemo na loše uslove i da diskutujemo o mogućnostima za njihovo rešenje,

2) Zaštita životinja u nastavi

razvija kod dece i omladine saosećanje i poštovanje prema svim živim bićima.,
podstiče  odgovorno ophođenje sa svim što je živo,
doprinosi  oslobađanju od nasilja  u svim oblastima života.


Nastava za zaštitu životinja može da se održava  u svakoj školi i na svakom nivou, čak i u vrtićima.
Takođe na raspustu, pri izradi projekata i još mnogo toga nudimo sa zadovoljstvom našu pomoć i angažovanje.

3) Nastava
Ovako se odvija nastava:
Trajanje nastave za zaštitu životinja zavisi od želje i mogućnosti zainteresovanih i može trajati dva ili više časova .
Volimo da o strukturi nastave i njenoj integraciji prethodno razgovaramo sa nastavnicima.

 

Poseta najvećem evropskom azilu

Slike iz Gut Aiderbichi

Usavršavajući njih, mi usavršavamo i sebe i okolinu, ne bi li što bolje razumeli svet oko nas, biljke i životinje, da bi lakše mogli da im pomognemo i da bolje shvatamo njihove potrebe.

Autor: Orlović Damir

Budimpešta (oktobar 2009.)

 

ICAWC

 

International Companion Animal Welfare Conference

07 - 09. oktobar 2009. god. Budimpešta

Na konferenciji je učestvovalo 38 zemalja iz celog sveta sa ukupno 107 delegata. To je bila dobra prilika da se steknu nova poznanstva, razmenu iskustva a naravno i po nešto novo sazna i nauči. 

Prvog dana konferencije program je izgledao ovako :

 

 

 

Drugog dana konferencije program je izgledao ovako :

 

 

 

Sve informacije o konferenciji možete nači na sajtu    www.icawc.org

Autor: Orlović Damir

 

 

Ženeva (februar 2010.)
Internacionalni sud za prava životinja

Moji utisci sa ovog Međunarodnog suda za prava životinja su bili jako potresni i šokantni s obzirom šta smo imali priliku da vidimo tamo. Ovo suđenje inače je bilo posvećeno ubijanju, odnosno masakru delfina u Japanu. Prilikom ovog suđenja prikazan je i dokazni materijal, a na mene je najveći utisak ostavio film "Cove" (Uvala) - 2009. autor Rick O' Barry.

 

Autor: Orlović Damir


Graz (jul 2010.)
Seminar za pedagoge zaštite životinja


Imala sam sjajnu priliku da u julu 2010. ucestvujem na seminaru za zastitu zivotinja u Gracu. Seminar je bio odlicno organizovan i neverovatno puno smo naucili. Svi predavaci su imali veliko strucno znanje, koje su nesebicno delili sa ucesnicima. Steceno znanje cu odmah primeniti u Srbiji i pokusacu sto je vise moguce da uradim za zivotinje. Sigurna sam da su skole u Srbiji dovoljno otvorene da bi nama - obucenim nastavnicama/nastavnicima za zastitu zivotinja - omogucili kontak sa ucenicima, jer se bolja buducnost najbolje moze graditi uz pomoc mladih ljudi.
 


Organizator je Akademija za nastavnike zaštite životinja

Autor: Dragana Jovanović

 

 

 

 

Seminar za učitelje zaštite životinja u Gracu

(jul 2011.)

 

 

 

U julu 2011 godine, imala sam priliku da učestvujem na seminaru za zaštitu životinja u Gracu. Sve je bilo odlično organizovano i stekli smo nova znanja koja možemo iskoristiti u daljem radu. Predavanja su bila veoma stručno realizovana i omogućila nam puno toga da naučimo.Svi učesnici su morali uraditi pokaznu vežbu edukacije dece o zaštiti životinja, jer je to bio uslov za dobijanje diplome. Srbija je ove godine imala 10 učesnika i prevodioca, koja je prevodila sa nemačkog na srpski jezik. Pored Srbije na seminaru su jos učestvovale: Austrija, Nemačka, Poljska, Italija, Turska, Rumunija i Bosna i Hercegovina. Ostvarili smo dobre kontakte sa učesnicima seminara i dogovarali se o daljoj medjusobnoj saradnji, sa ciljem da se naš program edukacije o zaštiti životinja proširi na druge zemlje. Tokom boravka u Gracu, posetili smo prihvatilište za napuštene pse i mačke. Nadam se da će svi učesnici pokušati primeniti stečeno znanje i na taj način pomoći u zaštiti životinja, kao i da će ove diplome biti od velike pomoći u daljem radu.

 

Autor: Miroslava Miščević

 

 

 

Predavanje Graz jul 2011 god.

 

 

 

„Projekat edukacije u Srbiji’’

 

 

 

Prvi koraci edukacije dece o zaštiti životinja počinju 2004 godine, kada prvi put kao student upoznajem gospođu Moniku Brukner poreklom švajcarkinju koja u Srbiji vodi Društvo za zaštitu životinja i prirode kao i azil za sve vrste napuštenih životinja. Ponekad u priči imam običaj da kažem da je ona glavni "krivac" za moj put i uspeh u projektu edukacije o zaštiti životinja kao i moj uzor za dalju borbu.

 

Od 2004 god. do 2007 god. pokrećemo tri projekta edukacije dece o zaštiti životinja, koje je vodila grupa studenata, a za čiju realizaciju dobijamo podršku velikog broja profesora Univerziteta u Novom Sadu kao i same Rektorke Univerziteta u Novom Sadu da bi se do kraja uključile i sve studentske organizacije.

 

U okviru ovih projekata urađena su predavanja u svim osnovnim školama u Novom Sadu, realizovano je 276 predavanja i edukovano je 5575 dece, međutim projekti su imali i jako veliku medijsku pažnju tako da je uticaj na stanovništvo bio jako velik.

 

2007-2008 godine postajem koordinator za projekte edukacije o zaštiti životinja u Društvu za zaštitu životinja i prirode Đurđevo.

 

2008 god. dolazim na seminar u Graz gde stičem nova znanja, iskustva i mogu sa pravom da kažem da tek tada kreće ozbiljna edukacija ne samo dece već i odraslih o zaštiti životinja. Vrlo brzo po povratku iz Graza društvo gospođe Brukner dobija odobrenje Ministarstva Prosvete Republike Srbije da možemo slobodno da realizujemo edukacije o zaštiti životinja u svim osnovnim školama u Srbiji. To nam otvara vrata da krenemo sa novim idejama organizovanja izložbi kućnih ljubimaca u školama, obeležavanja svetskih dana životinja, pomoć određenim školama da naprave male parkove za životinje u dvorištu svojih škola, pokrećemo radionice sa decom, karnevale, tribine za odrasle,...

 

2009 god. kreće i međunarodna saradnja sa Bosnom i Hercegovinom i Rumunijom, jer naša ideja kreće da se širi i izvan granica Srbije, što nas jako raduje. Iste godine bili smo učesnici i na 11 Internacionalnoj konferenciji o zaštiti životinja u Budimpešti, 2010 god. učestvujem u radu Internacionalnog suda za prava životinja u Ženevi.

 

Školske 2010-2011 god. predavanja o zaštiti životinja uvodimo u redovnu nastavu gde deca imaju slobodu da biraju koji će predmet slušati, sa svim školama u kojima radimo potpisujemo protokol o saradnji.

 

Do sada smo uspeli da edukujemo 10377 učenika i održali smo 1690 predavanja o zaštiti životinja a protokol o saradnji je potpisan sa 41 školom. Važno je napomenuti da sa istom grupom dece koja je ove godine brojala 1821 učenika mi konstantno radimo tokom cele školske godine svake nedelje ( 30 do 36 časova o zaštiti životinja čuje svako dete sa kojim radimo ).

 

Danas možemo da se pohvalimo da je svakoga dana sve više i više škola koje su zainteresovane za naš projekat edukacije o zaštiti životinja.

 

Drago mi je što sam po drugi put imao priliku da prisustvujem seminaru u Grazu i da prikažem naše uspehe, a mislim da slobodno mogu reći velike uspehe u edukaciji dece u Srbiji, kao i mogućnost da naša iskustva i znanja podelimo sa zemljama poput Austrije, Nemačke, Italije, Turske, Poljske, Rumunije i BiH.

 

Takođe ovom prilikom bih želeo da se zahvalim i gospođi Šarloti Probst koja je svoje ogromno iskustvo, znanje i ideje prenela ne samo na mene već i na nadam se sve učesnike seminara i pomogla nam u našem daljem putu i dala nam snage da prebrodimo sve poteškoće na koje naiđemo u našoj borbi.

U Grazu, 12.07.2011 god.

Predavač: Dipl.ing. Damir Orlović

 

 

Seminar za učitelje zaštite životinja u Gracu

 

(jul 2012.)

 

I ove godine je, na seminaru  za učitelje  za zaštitu životinja, Srbija imala  pet  izuzetno  uspešnih, pametnih, sposobnih  žena, koje su uz pomoć prevodioca, pažljivo pratile predavanja od 7. do 15. Jula.

 

Čast i privilegiju da  budem medju pet odabranih, iskoristila sam da, pre svega, slušajući  predavače, koji su nam svojom stručnošću, približili mnoge teme, obogatim svoja znanja i nadalje ih obogaćujem i  nesebično  pružam   dalje.  U školi u kojoj  ja radim, već godinu dana nastavu iz predmeta Čuvari prirode  izvode dva divna predavača, dipl.ing. Damir Orlović i Miroslava Orlović. Učenici koji su izabrali ovaj predmet kao izborni, uživaju u svakom novom susretu sa njima. To je  samo  pojačalo moju želju da postanem stručni nastavnik za zaštitu životinja, da se borim za njihova prava, da ih razumem, štitim i  obezbedjujem  uslove za noramalan život , kao i za svako drugo živo biće.

 

Predavanja su bila veoma dobro koncipirana, poučna, puna novih ideja, isto kao i poražavajućih  podataka o lošim uslovima , u kojima se nalaze mnoge  životinje,što je samo pojačalo našu želju da istrajemo u  borbi za  nihova  veća  prava. Na  seminaru  su  bili   i   učesnici iz Austrije, Nemačke i Slovenije, koji su sa nama podelili svoja znanja i iskustva i sa kojim smo ostvarili divna prijateljstva i planove  za   dugoročnu   saradnju.

 

Tokom boravka u Grazu, posetili smo jedan azil  za životinje u okolini Graza i kao i   Srednju poljoprivrednu školu, koja se, izmedju ostalog, bavi uzgajanjem organske hrane.

 

Svako od učesnika je svoju diplomu morao opravdati uspešnom prezentacijom na jednu od tema kako zaštititi životinje. Subotnje izdanje  Kronen Zeitung-a, tog 14. Jula,   objavilo je članak o uspešno okončanom seminaru , koji veoma uspešno i sa puno entuzijazma, godinama unazad organizuje gospodja Šarlota Probst.

 

U nadi da ćemo u našem daljem radu opravdati  činjenicu da smo dobili setifikate o  visokoj stručnosti, kada je u pitanju  zaštita životinja, srdačno pozdravljam sve učesnike seminara, predavače, kao i gospodju Moniku Brukner, bez čije inicijative  bi mnoge životinje još uvek bile nesrećne, tužne, odbačene...

 

 

Alle Tiere brauchen unsere Schutz!

 

Eine Welt fur alle!

 

 

 

 

Seminar za učitelje zaštite životinja u Gracu

(jul 2014.)

 

 

Program seminara u Gracu  2014

 

Napredna i kontinuirana edukacija obuke za nastavnice vezano za projekat

“ Zaštita životinja” u nastavi.

Od 5 do 12 jula 2014, od 8:30 – 17:30

 

Početak u subotu: 10 h

 

Mesto održavanja projekta:

Akademija za životinjske i ljudske odnose – Graz, Hilmgasse 12, 8010

Dr.Grohs, Zdravstvena potraživanja sa ograničenom odgovornošću

 

Subota 05. juli 2014

10:00 – 10:45 Charlotte Probst Univ.Prof.Dr.Kurt Remele, Mag. Martin Walzel: Dobrodošlica i uvid u   seminarske radove

11:00 – 12.30 Univ. Prof. Dr. Johann Gotschl: „ Životinjski – ljudski – odnosi: Pravni, etički I filozofski  savremeni aspekti”

13:15 – 14:45 Charlotte Probst Mag. Martin Walzel:” Žašto bi trebalo da ima  nastavnika za

zaštitu životinja; percepcija materijala za nastavu”.

14:30 – 17:00 HR Dr. Gerhard Berger: vegetarijanizam: Vegetarijanski način života – miran – koristi  čovek i životinja

 

Nedelja, 06. juli 2014

08:30 - 10:15 Mag. Martin Walzel: Teme vezane za zaštitu životinja

10:30 - 12:30 Mag. Martin Walzel: Prava životinja u školi

13:15 - 14:15 Uvodni čas, Elfi

14:30 - 16:15 Uvodni čas, Stefan

16:30 - 17:30 Aktuelne teme

 

Ponedeljak, 07. juli 2014

08:30 - 09:00 Aktuelne teme

09:00 - 11:00 Dr. med. Christian Probst: eksperimenti na životinjama

11:00 - 12:45 Univ. Prof.Dr. Bernd Schilcher: “Pravna situacija u obrazovnoj nastavi“

13:15 - 14:15 Aktuelne teme

14:30 - 15:30 Uvodni čas, Vroni

 

Utorak, 08. juli 2014

08:30 – 10:15 Univ.Prof.Dr.Kurt Remele: Šta se tu u etici dešava? Filozofska etika

10:30 – 12:30 Univ. Prof. Dr.Remele: Vlast nad stokom i veroispovest

13:15 – 15:15 Univ. Prof. Dr. Alwin Fill: Specijalizacija u jezicima “ Petao u korpi i stidljivi jelen ”Kako životinje do jezika dolaze.

15:30 – 17:00 Mag. Elisabeth Berger: Deca i kućni ljubimac pas – ovako može veza i susret uspeti

 

 

Sreda, 09. juli 2014

08:30 – 09:30 Aktuelene teme

09:45 – 12:30 DDr. Martin Balluch filozofija prava životinja, masovno stočarstvo

13:15 – 17:00 DDr. Martin Balluch

 

Četvrtak 10. juli 2014

8:30 - 10:30     Dr.Grohs: “Braindesign” – Kako misli  i osećanja nastaju” – fiks –

10:45 – 11:45    Uvodni čas, Uvodni čas, Anna

11:30 – 12:00   Uvodni čas, Leo ( tema svinje)

13:30 -                Inžinjer Mag. Renner, Posećivanje poljoprivredne škole Grottenhof

Odprilike  17:30 bife

 

Petak 11. juli 2014

 

8:30 – 10:00   trening poučnog ponašanja ( Pomoćnik: Michaela, Ingrid, Leo)

10:15 – 11:00   štampa

11:15 – 12:30   trening poučnog ponašanja

13:15 – 17:30   trening poučnog ponašanja

 

 

Subota 12. juli 2014

 

8:30 – trening poučnog ponašanja – koliko bude potrebno – aktuelne teme

14:00 – 16:00 deljenje svedočanstva, bife

 

 

 

 

 

Seminar za učitelje zaštite životinja u Gracu

 

(jul 2015.)

 

 

Kao i poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući udruženju za zaštitu životinja i prirode „Đurđevo“,  i ove godine je od 11. do 18. jula, na seminar za obrazovanje nastavnika za zaštitu životinja u Gracu, Austrija, otišlo desetak ljudi iz Srbije. On se održava već 25 godina i na njemu je učestvovalo preko 450 ljudi iz Nemačke, Austrije, Italije, Švajcarske, Crne Gore, Srbije i iz celog sveta. Osnovna ideja ovog univerzitetskog seminara je da se obrazuju ljudi koji će pre svega deci preneti poruke o tome da su životinje osećajna bića, a ne stvari, te podstaći odgovorno vlasništvo i human odnos prema svemu živom. Iz Srbije je od 2008 god. do sada prošlo obuku 44 učesnika raznih obrazovnih profila od učiteljica i profesora nemačkog jezika do veterinara i vlasnika azila, koji stečeno znanje sada primenjuju u svojoj sredini.

Autor : Stalni i dobrovoljni prevodilac

Dragana Jovanović

 

Zahvalnost

Ovom prilikom želela bih da se puno zahvalim gospođi Dragani Jovanović za dugogodišnju i nesebičnu pomoć . Njen prevodilački posao je na vrhunskom nivou i jako puno znači za celokupni uspeh novih pedagoga koji prolaze obuku.

 

Uz zahvalnost Monika Brukner

 

 

 

 

Seminar za učitelje zaštite životinja u Gracu

 

 

 

(jul 2016.)

 

I ove godine smo imali mogućnost da pošaljemo  11 ljudi različitog profila na obuku za nastavnike zaštite životinja u Gracu.

Kao i svake godine do sada imali smo najbrojniju grupu na seminaru.

Do sada je ovu obuku prošlo 52 učesnika iz Srbije, koji su dobili sertifikate za uspešno savladanu obuku o dobrobiti životinja u nastavi.

 

 

 

Poštovanje života

 

Zahvaljujući Društvu za zaštitu životinja i prirode iz Đurđeva, dve nastavnice gimnazije „Stevan Jakovljević“ iz Vlasotinca,  profesorka geografije Jadranka Stamenković i profesorka engleskog jezika Biljana Pipović deo svog odmora provele su radno u Gracu u Austriji učeći i razmenjujući iskustva sa kolegama iz Austrije i Nemačke.

 

 

 

 

Obuku u Gracu organizuje već desetak godina fakultet Uni for Life koji je najveći univerzitet u Austriji, sa čak sa 4000 upošljenika a specijalizovan za celoživotno učenje. Podržavaju individualna interesovanja ljudi koji žele i imaju potrebu da se kontinuirano usavršavaju i napreduju privatno  i profesionalno.

 

 

 Fakultet nudi obuke, kurseve i seminare koji su priznati i u Srbiji iz oblasti zdravstva, organizacije rada, komunikacije, metodike i istraživanja. Obuka je bila vrlo intenzivna, a predavači svetski poznati i priznati profesori ne samo sa Univerziteta u Gracu već i Insbruku, Salzburgu, Beču i Londonu – ekolingivisti, biolozi, zoolozi, etičari, teolozi, filozofi, psiholozi, psiho-terapeuti, nutricioniste-dijetetičari. Govorilo se o pravima životinja sa različitih aspekata a poruka je jasna: moramo zaštiti sve vrste životinja od nevolje, bola i patnje, moramo shvatiti da sve životinje, baš kao i ljudi imaju prava, i što je najbitnije – moramo širiti ideje o poštovanju života na planeti zemlji kroz poštovanje životinja i prirode!

 

 

Uz podršku Društva za zaštitu životinja i prirode, čija je misija informisanje i edukacija o pozitivnim aspektima brige za živi svet od septembra ćemo početi sa obukama zainteresovanih učenika u Gimnaziji u Vlasotincu i privatnoj školi jezika Britannica u Leskovcu. Inače, salaš u Đurđevu poznat je kao azil za napuštene životinje ali  i sedište Društva za zaštitu životinja i prirode. Društvo nudi kompletna predavanja školama na temu zaštite životinja i prirode za sve uzraste i različita interesovanja. Edukaciju sprovode nastavnici zaštite životinja koji se bave značajem životinjskih i biljnih vrsta sa ekološkog aspekta. Društvo takođe pomaže i omogućava edukaciju nastavnika iz Srbije te je zahvaljujući tome 40 nastavnika već prošlo obuku u Gracu.

 

Nakon obuke u Gracu pripremila sam program „Go Green“ koji je namenjen je razvoju svih komunikativnih veština korišćenjem seminara Tierschutz und Tier-Mensch-Beziehungen (Grac, 2016) kao polazne osnove uz mnoštvo dodatnih aktivnosti. Četiri veštine: čitanje, pisanje, razumevanje i govor se podjednako razvijaju tokom procesa gde su učenici izloženi autentičnim i novim nastavnim sredstvima. Učenici stiču praktična znanja i mogućnost da upotrebom engleskog jezika uče o svetu koji ih okružuje ali i da sagledaju svoju ulogu u stvaranju bolje budućnosti za sva živa bića. Cilj programa je razvijanje veština govora i pisanja kako bi se zadovoljile komunikativne potrebe učenika i poboljšala njihova sposobnost razumevanja pisanog i govornog jezika u oblasti zaštite prirode i životinja.

 

 

 

 

Moja polazna osnova pri pripremi programa bila želja da svojim učenicima prenesem ideju o poštovanju života na planeti Zemlji kroz poštovanje životinja i prirode, ali i da ih informišem i edukujem o pozitivnim aspektima brige za živi svet, da kod njih razvija empatiju prema životinjama, njihovom bolu, patnji i potrebama, ali i zdrave navike u ishrani.

 

Razvijanje kritičkog mišljenja prema svetu u kome živimo i uloge čoveka, ali i njegove odgovornosti prema svetu koji ga okružuje; razvijanje ekološke svesti, humanih vrednosti i pozitivnog odnosa prema životu – samo su još neki od ciljeva koje ovaj nastavnik ističe kao prednosti jedne ovakve obuke.

 

Interesovanje za ove časove već postoji i kod učenika i kod profesora tako da je sasvim jasno da su gimnazijalci prava ciljna grupa koja će nastaviti da širi ideju o poštovanju života na planeti Zemlji.

 

Autor teksta: profesor engleskog jezika Biljana Pipović